Akkerbouw

Nieuws 160 x bekeken

Duits ministerie raamt graanoogst hoger dan sector

Berlijn – Het Duitse landbouwministerie schat de graanoogst van dit jaar hoger in dan de sectororganisaties Deutscher Bauernverband (DBV) en Deutscher Raiffeisenverband (DRV). Volgens de raming van het ministerie is het resultaat 41,4 miljoen ton. Dat is 2,4 miljoen ton en 1,1 miljoen ton meer dan de eind vorige maand gepubliceerde ramingen van DBV en DRV.

Het ministerie meent tevens dat sprake is van overwegend goede kwaliteiten, zij het regionaal met aanzienlijke verschillen. Voor de bevoorrading van de binnenlandse meelindustrie is de oogst toereikend. Deze industrie vermaalt jaarlijks tussen de 6 miljoen en 7 miljoen ton. De eiwitgehaltes van de tarwe bereiken een waarde van gemiddeld 13,1 procent (vorig jaar 13,4 procent). De valgetallen zijn daarentegen hoger dan vorig jaar evenals de hectolitergewichten, aldus het ministerie.

Het geoogste volume aan tarwe omvat krap 23 miljoen ton tegen 23,8 miljoen ton in 2010. Dat komt neer op een daling van 2,9 procent. De zomergerstoogst bereikt een volume van ruim 2 miljoen ton. Dat is 18 procent meer dan vorig jaar maar tegelijkertijd ruim 13 procent onder het vijfjarig gemiddelde.
De hardste klap liep de wintergerst op. De oogst daarvan zakte ten opzichte van vorig jaar met 21,6 procent naar 6,76 miljoen ton. In vergelijking met het meerjarige gemiddelde staat het volume op een achterstand van krap 26 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.