Akkerbouw

Nieuws 260 x bekeken

Ciolos' proefballon valt slecht

Luttelgeest - De uitgelekte plannen van Europees landbouwcommissaris Dacia Ciolos voor een rigoureuze verandering van het suikerbeleid vallen bij Nederlandse akkerbouwers niet in goede aarde.

Voorzitter Jaap Haanstra van de vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland zegt dat Ciolos met vuur speelt. Ciolos uitgelekte plannen behelzen de afschaffing van de quotering vanaf september 2016. Volgens de plannen groeit het suikerareaal bij een lagere prijs.

Haanstra zegt in een reactie: “Europa is al niet meer zelfvoorzienend bij de suikerproductie. Je moet je afvragen wat er gebeurt als in 2016 het suikerquotum wordt afgeschaft. Als je dat al wilt moet je dat zorgvuldig en gecontroleerd doen. Maar wij gaan voor het behoud van de suikerquotering.”

Haanstra sluit zich aan bij de opmerkingen van bestuursvoorzitter Jos van Campen van Cosun, eigenaar van Suiker Unie, die voorspelt dat zowel in Europa als daarbuiten kritiek zal komen op de plannen. Vooral ontwikkelingslanden die heffingvrij suiker in Europa mogen verkopen, zitten niet te wachten op verandering van het beleid.

De Nederlandse vakgroepvoorzitter zegt dat de suikerindustrie met geld van de telers is gesaneerd. Hij vraagt zich af hoe het zou moeten als er wel meer suiker in Europa geteeld gaat worden, maar de verwerkingscapaciteit daarvoor niet meer beschikbaar is. Haanstra gaat ervan uit dat Ciolos' plan vooralsnog niet veel meer is dan een proefballon. “Maar het betekent wel dat we voorlopig nog genoeg hebben om voor te gaan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.