Akkerbouw

Nieuws 190 x bekeken

China wil maisproductie opvoeren

Peking – China wil de productie van mais voor voeding en veevoer opvoeren. De inzet van transgene maissoorten is niet langer meer taboe. De productie van mais voor brandstof wordt aan banden gelegd.

Dat heeft staatssecretaris voor landbouw Chen Xiaohu bekendgemaakt. Chen zei dat de vraag naar mais in China enorm toeneemt. Een groot deel van de toename kan worden verklaard uit de uitdijende varkensstapel. Als de trend doorzet, neemt de jaarlijkse Chinese import van mais de komende tien jaar toe tot 20 miljoen ton. Vorig jaar werd nog slechts 1,6 miljoen ton geïmporteerd.

De Chinese overheid streeft een hoge zelfvoorzienendheid na. Het is bedrijven die mais verwerken tot bijvoorbeeld ethanol of zetmeel tijdelijk verboden mais van boeren te kopen. De Chinese overheid versterkt volgens Chen zijn grip op de agrarische sector. In de Europese Unie en de Verenigde Staten wordt juist gekozen voor liberalisering.

Volgens Chen is de keuze voor of tegen transgene gewassen van grote strategische betekenis. Tot nu toe is één maissoort voor de experimentele teelt in China toegelaten. Volgens Chen is het reëel dat China ook de commerciële teelt moet toestaan. China stond eerder de commerciële teelt van transgene tomaten, paprika’s, papaja en populieren toe.

De Chinese maisoogst groeit dit jaar mogelijk tot 3,5 procent tot 179 miljoen ton. De productietoeneme is voor het overgrote deel het gevolg van een groter areaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.