Akkerbouw

Nieuws 315 x bekeken

Areaal transgene mais in Spanje en Portugal stijgt

Brussel – Akkerbouwers in Spanje en Portugal telen dit jaar een recordareaal transgene mais. De telers van traditionele mais hadden vorig jaar veel last van de maisstengelboorder.

De transgene mais MON810 van Monsanto is de enige maissoort met een teelttoelating in de EU. De genetisch veranderde mais produceert een Bt-eiwit dat de maisstengelboorder doodt.

Volgens de Amerikaanse landbouwraad in Brussel is het areaal MON810 dit jaar flink gegroeid in Spanje en Portugal. ”De telers van traditionele mais hadden vorig jaar veel last van de maisstengelboorder. Bovendien is het maisareaal in beide landen gegroeid”, schrijft het USDA in een rapport over transgene gewassen in de EU. In Spanje staat op 22 procent van het maisareaal MON810, in Portugal is dat 7 procent.

In Roemenië krimpt het areaal MON810 gestaag van 7.146 hectare in 2008 naar 590 hectare dit jaar. Volgens de Amerikaanse landbouwraad telen de Roemeense akkerbouwers liever transgene dan traditionele mais. ”Maar de overheid stelt aan transgene mais strenge eisen, die veel geld kosten. Zoals het strikt scheiden van transgene en traditionele mais.”

Ook in Tsjechië krimpt het areaal. ”De vraag naar gewone mais stijgt vanwege de export naar Oostenrijk. Daar mag geen transgene mais worden verwerkt.”

Ondanks de EU-teelttoelating mag MON810 niet worden geteeld in Oostenrijk, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije en Luxemburg. Litouwen kent geen nationaal verbod, maar in 88 procent van de gemeenten is MON810 verboden. Het areaal MON810 beslaat 96.990 hectare in de EU. Dat is 1,1 procent van het totale maisareaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.