Akkerbouw

Nieuws 230 x bekeken

Zware neerslag veroorzaakt schade in 25.000 hectare

Smilde – Zware neerslag half juli heeft naar schatting 25.000 hectare akkerbouw in het Zuidwesten beschadigd, hoofdzakelijk aardappelen. Dat meldt verzekeraar Vereinigte Hagel na taxatie.

Intussen zijn de taxateurs in Noordoost-Friesland aan het werk. Daar is vorige week 50 hectare broccoli en een onbekende hoeveelheid pootgoed aangetast door hevige neerslag.

Vereinigte Hagel taxeert over 5.000 hectare in het Zuidwesten 1.000 hectare rotschade in verschillende gradaties. Vooral op Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en West-Brabant in de regio Zevenbergen en Dinteloord. Consumptie-aardappelen, peen, uien en stamslabonen zijn aangetast.

Aardappelen hebben de meeste schade. Het gaat veelal om de onderste laag van de rug. ”Van de tien knollen zijn er vijf verrot”, weet Schreuder. ”Maar soms ook alle knollen. Daarom is nu ook het juiste moment om te taxeren; die aardappelen worden straks poeder, dan zie je er niets meer van.
Bij stamslabonen rotten de plantjes helemaal weg. Voor de uien komen de taxateurs nog eens terug. Schreuder: ”We zien nu de wortels verrotten, maar het is de vraag of er nog groei mogelijk is en ze de gewenste grootte van minimaal 40 millimeter halen.”

Het weer bepaalt voor een deel in hoeverre de gewassen, zoals ook de nog kleine penen, herstellen. ”We merken dat het weer steeds extremer wordt”, zegt Jan Schreuder, directeur van Vereinigte Hagel. Hij refereert aan de vorst, hagel, droogte en wateroverlast waaraan akkerbouwgronden dit seizoen al zijn blootgesteld. ”We hebben nu baat bij een gematigd weertype.”

De exacte financiële schade in het Zuidwesten is nog niet bekend. In het noordoosten van Friesland wordt broccoli en pootgoed getaxeerd. Vorige week is daar binnen 24 uur 56 millimeter neerslag gevallen. ”Sommige percelen kun je afschrijven, blijkt nu. De broccoli is van de wortel af.”

Verzekeraar Agriver laat weten wel meldingen uit het Zuidwesten te hebben binnengekregen. De balans is nog niet opgemaakt, deze wordt half augustus verwacht. Onderlinge Weerschade Verzekering (OWV) is aan het taxeren in het gebied. Resultaten zijn nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.