Akkerbouw

Nieuws 235 x bekeken

Veldkeuring NAK goed afgerond

Emmeloord – De pootaardappelen zijn goed door de veldkeuring gekomen. Dat blijkt uit de het laatste overzicht van de keuringsdienst NAK.

Met 2,2 procent is er een half procent minder afgekeurd dan vorig jaar. Wel is er iets meer verlaagd; 15,74 procent, waar vorig jaar 15 procent in klasse omlaag moest. De resultaten van de afgelopen twee jaren zijn in elk geval beter dan in 2009, toen 4 procent is afgekeurd en 23,3 procent is verlaagd.

Bacterieziek kwam wederom het meest voor (70 procent), hoewel het minder werd geconstateerd dan voorgaande jaren.

”We zijn wel tevreden”, zegt Ton Stolte van de NAK. ”De virussituatie is niet verontrustend. Hopelijk blijkt dit ook uit de nacontrole. Misschien zijn er nog latere besmettingen geweest. Verder is het een gemiddeld jaar. Hoewel de afgelopen maand door de natte omstandigheden moeizaam verliep, zijn we toch vlot klaar met de veldkeuring. De komende maanden zijn bepalend voor de oogst.”

Of registreer je om te kunnen reageren.