Akkerbouw

Nieuws 326 x bekeken

'VS oogst veel minder mais en soja'

Washington – De Verenigde Staten oogsten dit jaar veel minder mais en soja als gevolg van droogte.

Die conclusie trekken deelnemers aan de Pro Farmer Tour, meldt persbureau Bloomberg. De tour is een rondgang van boeren en adviseurs door tweeduizend percelen in acht Amerikaanse staten.

De mais en sojabonen in Iowa en Illinois hebben erg veel last van droogte, de ergste sinds 1955. De temperatuur ligt al meer dan 35 dagen boven de 32 graden. Beide staten hebben de grootste arealen mais en sojabonen in de VS.

Bloomberg verwacht dat de oogstverwachtingen voor mais en sojabonen in de VS flink naar beneden worden bijgesteld vanwege de bevindingen tijdens de Pro Farmer Tour. In Iowa, Illinois, Minnesota, Ohio, Nebraska, Indiana en Zuid-Dakota worden bij mais en sojabonen lagere opbrengsten verwacht dan vorig jaar. In Ohio wordt alleen bij sojabonen een daling van de opbrengst verwacht.

”Het is veel erger gesteld met de mais en de sojabonen dan wat het landbouwministerie USDA op 11 augustus in de oogstprognose verwachtte”, zegt analist Tim Hannagan van PFG Best tegen Bloomberg. ”Het is de vier na droogste julimaand geweest in de geschiedenis in Iowa en Illinois. Er is iets grondig mis met de gewassen daar en de boeren vertellen dat al aan ons sinds ze de mais en de soja hebben gezaaid.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.