Akkerbouw

Nieuws 296 x bekeken 1 reactie

VS ontwikkelt nieuwe test voor aardappelmoeheid

Washington - Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft een nieuwe test ontwikkeld voor het opsporen van cystenaaltjes die aardappelmoeheid veroorzaken.

Met de nieuwe test zijn ook hele kleine besmettingen op te sporen. Bovendien is snel vast te stellen of een perceel besmet is met het aaltje Globodera rostochiensis of met Globodera pallida, meldt het USDA op de website. “Normaal kost het veel tijd om dit onderscheid te maken. Bovendien heb je voor de nieuwe test maar weinig aaltjes nodig en kun je dus ook hele kleine besmettingen opsporen. Eén aaltje in het monster is al voldoende om het monster besmet te kunnen verklaren.”

De test is ontwikkeld door het Agricultural Research Service, de onderzoeksafdeling van het USDA. De onderzoekers hebben patent aangevraagd op de test. De test bepaalt aan de hand van DNA wat voor soort aaltje het perceel heeft besmet. Dat is volgens het USDA van belang om te bepalen welk aardappelras het beste kan worden geteeld. “Er zijn geen resistente aardappelrassen tegen G. pallida, maar wel tegen G. rostochiensis.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    xxxxx

    Er zijn geen resistente aardappelrassen tegen G. pallida??????????????????????? niet????????????????????????? beetje vreemd

Of registreer je om te kunnen reageren.