Akkerbouw

Nieuws 219 x bekeken

Uienexport in eerste halfjaar matig

Doetinchem - De export van uien is in de eerste helft van dit jaar 20 procent kleiner geweest dan in 2010. Dat blijkt uit cijfers van PT/KCB.

In het eerste halfjaar van 2010 ging er nog 490 miljoen kilo naar het buitenland, maar dat is teruggelopen naar 393 miljoen kilo. Voor een belangrijk deel is dat te danken aan verminderde afname door Rusland, die nu 86 miljoen kilo beliep tegen 118 miljoen kilo in de vergelijkbare periode van 2010. Dit kwam onder meer door logistieke problemen en de slechte kwaliteit van de uienoogst 2010. Ook de uitvoer naar veel Europese bestemmingen, zoals Duitsland, Frankrijk en Polen, is lager uitgevallen dan vorig jaar.

In juni is de export naar Polen weer flink aangetrokken. Dit is een bestemming waar doorgaans de mindere kwaliteiten uien heen gaan, dit seizoen voor uiterst bescheiden prijzen. De uitvoer naar Senegal en Ivoorkust stond in juni nog op een zeer laag pitje in vergelijking met vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.