Akkerbouw

Nieuws 277 x bekeken

Spruitkool in problemen door waterschade

Westmaas – Grote delen van spruitenpercelen hebben zoveel problemen door de neerslag dat herstel niet meer mogelijk, ziet Leen van Marion van DLV Plant. In het Zuidwesten wordt zo’n 60 procent van de spruitkool van Nederland geteeld, weet zaadbedrijf Syngenta.

”Misschien zijn spruitplanten te redden met kunst en vliegwerk, door stikstof toe te dienen”, zegt Van Marion. ”Hiermee kunnen planten die van de wortel af zijn gekomen weer wortels aanmaken. Dan heb je wel risico op kwaliteitsproblemen, tweewassigheid. Dat kost je opbrengst en capaciteit.” Tijdens de oogst kan het alsnog tegenvallen. ”Dan wordt het hakselen.”

Na de hevige neerslag rond 14, 15 juli is het bijna niet droog geweest. Dit staat eventueel herstel van akkerbouwgewassen in de weg. Voorne-Putten, vooral de westkant, is het zwaarst getroffen gebied. Ook in West-Brabant, Hoekse Waard en de kop van Goeree-Overflakkee wordt veel schade gesignaleerd. Het gaat om diverse gewassen; veel percelen aardappelen met verschillende mate van schade, knollen rotten weg. Rotte wortelpunten in percelen peen, lastig van bovenaf te beoordelen. Geelverkleuring in uien, die planten sterven af. "Het is flink raak. We hopen dat de problemen met rot bij de oogst weg zijn.”

Volgens Marc Smetryns van zaadleverancier Syngenta is het nog te vroeg om de schade aan spruitkool te benoemen. ”Er hangt veel af van het weer van de komende weken. Na de droogte was neerslag hard nodig voor lengtegroei, zodat eind deze maand de spruitenproductie echt goed kan beginnen. Teveel neerslag kan echter ernstige gevolgen hebben. De komende twee weken wordt de ernst van de zaak duidelijk.”

De waterschade leidt tot bezinning bij telers, merkt Van Marion. Velen zijn niet verzekerd tegen weerschade, omdat ze de uitbetalingen teleurstellend vinden. ”Ze kiezen ervoor om geld te investeren in bijvoorbeeld drainage. Ik merk wel dat het besef dat huurpercelen ook goed moeten worden onderhouden steeds meer doordringt. De laatste jaren groeit de aandacht voor bodem, ontwatering, drainage en structuur. Na zo’n gebeurtenis als de waterschade half juli gaat dat nog meer leven. Op eigen percelen is het vaak al goed geregeld. Nu komt er ook meer aandacht voor huurpercelen die van boer naar boer gaan. Akkerbouwers worden kritischer op de kwaliteit van het land.”

Of registreer je om te kunnen reageren.