Akkerbouw

Nieuws 486 x bekeken

Rusland wint opnieuw grote tender Egypte

Caïro – Egypte koopt 180.000 ton maaltarwe uit Rusland en 60.000 ton tarwe uit Roemenië. Daarmee wint Rusland voor de derde keer op rij een groot deel van een Egyptische tender waarmee het een belangrijke marktpositie lijkt te verwerven.

Egypte geldt als grootste graanimporteur ter wereld. De EU wist mogelijk wel deze week een grote leveringsdeal met Algerije te sluiten.

De Russische tarwe wordt gekocht van Cargill, Aston en Bunge. De prijs varieert van 273 dollar per ton (191 euro per ton) tot 277 dollar per ton (194 euro per ton). De Roemeense tarwe is voor een fractie hogere prijs gekocht van Ameropa. De prijsniveaus liggen volgens bronnen in de markt 10 tot 15 dollar onder de vraagprijs in de VS en Frankrijk.

Het nieuws betekent dat Russisch graan nog altijd zeer competitief is. Het prijsniveau van de Russen komt wel steeds dichter bij het niveau in de VS en de EU. De roebel is echter fors in waarde gedaald in de afgelopen weken. Een euro is nu bijna 42 roebel waard. Daarmee staat de Russische munt op de laagste waarde sinds halverwege november.

Russische waar is dus door de wisselkoers wat voordeliger geworden voor importeurs. De belangrijkste concurrent voor Rusland, de VS, exporteerde in de laatste week daarom minder tarwe, een teleurstellende 548.000 ton. De Verenigde Staten worden niet alleen op prijs verslagen; de tarweoogst komt door droogte in de Midwest ook langzamer van het land.

Volgens een woordvoerder van het Productschap Granen gaat mogelijk wel EU-graan richting Algerije. Het land schreef eerder een tender uit voor levering van 500.000 ton. Traditioneel koopt Algerije veel bij de oude koloniale meester Frankrijk. Saoedi-Arabië kocht ook tarwe in de EU, maar hoeveel is onduidelijk. Een tender van 660.000 ton werd diplomatiek verdeeld over de VS, EU, Canada en Australië.

Of registreer je om te kunnen reageren.