Akkerbouw

Nieuws 552 x bekeken

Recordopbrengst suiker

Bergen op Zoom - Ondanks dat de zon niet veel heeft geschenen de laatste weken, verwachten het bieteninstituut IRS en Suiker Unie een recordopbrengst van gemiddeld 14,5 ton suiker per hectare.Dat is 4 procent meer dan in 2009. In dat jaar werd het vorige record van 14,0 ton suiker per hectare bieten werd gerealiseerd.

De verwachte suikeropbrengst is 15 procent hoger dan vorig jaar (12,6 ton) en ligt bijna 19 procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde (12,2 ton).

Het IRS en Suiker Unie hanteren twaalf teeltregio’s. In de regio Oost- en Zuid-Flevoland ligt de verwachte suikeropbrengst het hoogst op 17,2 ton per hectare. De Noordelijke klei scoort het laagst met 13,5 ton suiker.

Ten opzichte van de vorige opbrengstprognose van 8 augustus is de verwachting voor het noorden en midden van het land verlaagt. Het zuidoosten scoort wat beter, omdat daar wat meer lichtinstraling is geweest dan in de rest van het land.

Het IRS en Suiker Unie houden in de prognose rekening met de weersverwachting voor de komenden vijf dagen. Voor de rest van het groeiseizoen gaat de prognose uit van gemiddelde weersomstandigheden.


Of registreer je om te kunnen reageren.