Akkerbouw

Nieuws 234 x bekeken

Prima uienoogst, maar kwaliteit baart zorgen

Colijnsplaat – De uienoogst wordt in tonnages prima, maar de ziektedruk is vrij groot. Dat blijkt op de uiendag in het Zeeuwse Colijnsplaat. Dit leidt ertoe dat het bewaren een hele klus wordt.

Opvallend is dat het Noorden eerder klaar is voor de oogst dan het Zuiden. ”In Flevoland zijn bijna alle uienpercelen klaar om te worden gerooid”, zeggen de accountmanagers van De Groot en Slot. ”Het loof sterft snel af. In het Zuiden is alles nog groen”, zegt verkoopleider Jaap Jonker. Hij verwacht een goede oogst. Gecombineerd met het gegroeide areaal betekent dit dat er veel uien komen. ”Meer dan vorig jaar.”

Dat de vraag hiervoor nu te gering is, is aan de prijsvorming te zien. De beurs in Emmeloord deed donderdag een euro van de uiennotering af, waardoor deze op 4 tot 5 euro per 100 kilo komt.

Frank Druyff van Nickerson Zwaan verwacht gemiddeld een normale opbrengst van 56, 57 ton per hectare. ”De kwaliteit is beter dan vorig jaar. Maar het moet nog worden geoogst. De oogstomstandigheden zijn bepalend voor de bewaarmogelijkheden.”

Luuk Kok van Agrifirm zet vraagtekens bij de kwaliteit van uien. ”Het gewas sterft snel af en er komt veel rot voor. Drogen, drogen en nog eens drogen wordt dat na het inschuren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.