Akkerbouw

Nieuws 291 x bekeken

Opbrengstverwachting suikerbieten lager

Bergen op Zoom - De opbrengstprognose voor suikerbieten is door bieteninstituut IRS en Suiker Unie verlaagd van 14,9 naar 14,5 ton suiker per hectare. Sinds de eerste opbrengstprognose eind juli was het weer zo somber dat de bieten minder suiker hebben geproduceerd dan verwacht.

De verwachte opbrengst is nog wel steeds een record: 15 procent hoger dan vorig jaar en bijna 19 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

De suikerbranche neemt verschillen waar per regio. Hierbij valt op dat het sombere weer in regio’s met veel lichte grond het minst negatief uitvalt. Dit komt doordat droogte onder normale weersomstandigheden in die gebieden voor meer groeivertraging zorgt.

Suikerbieten hadden een uitstekend seizoensbegin door de vroege uitzaai, gemiddeld 24 maart, en uitzonderlijk warme omstandigheden in het voorjaar. De ontwikkeling van de planten verliep snel door de hoge temperaturen in april en mei. De groeipuntsdatum viel vroeger dan ooit; 4 juni. Het gebrek aan zon van de laatste maand gooit echter roet in het eten.

Of registreer je om te kunnen reageren.