Akkerbouw

Nieuws 579 x bekeken

Mais en soja duurder in Chicago

Washington – De mais- en sojaprijzen stijgen deze week op de termijnmarkt in Chicago. Handelaren verwachten een tegenvallende oogst vanwege langdurige droogte in het Midwesten van de VS.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) publiceerde maandag een rapport over de stand van de gewassen. De mais staat op 57 procent van de percelen er goed of uitstekend bij. Dat is 3 procentpunten lager dan vorige week en 13 procentpunten lager dan vorig jaar op 21 augustus. Van alle maispercelen staat 17 procent er slecht of heel slecht bij. Vorige week viel 15 procent van de maispercelen in de twee slechtste kwaliteitsklassen. Vorig jaar was dat 10 procent.

Ook de soja lijdt steeds meer onder de droogte. Het USDA stelt dat 59 procent van de percelen er goed voor staat. Dat is 2 procentpunten minder dan vorige week en 5 procentpunten minder dan vorig jaar in deze week.

Zowel de mais als de soja is in veel regio’s laat gezaaid dit voorjaar vanwege voortdurende regenval. Daarna werd het droog. Doordat de planten nog klein waren, hebben ze het erg moeilijk. Analisten constateren dat op de erg lichte gronden in sommige regio’s van de VS de mais al is afgestorven door het watertekort.

Ook de tarwenoteringen stijgen in Chicago. De vraag neemt toe. En ook de zomertarwe in de VS heeft last van de droogte. De wintertarwe in de VS is voor 94 procent geoogst.

Ook op de termijnmarkt in Parijs zijn mais en tarwe deze week in prijs gestegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.