Akkerbouw

Nieuws 218 x bekeken

Graanprijs verliest terrein door economische onrust

Doetinchem – De graanprijs is op de termijnmarkten in de VS en EU licht gedaald nadat nieuwe zorgen over de gezondheid van de wereldeconomie de kop opstaken. Op de termijnmarkt in Chicago verloor tarwe 2 procent, terwijl een dag eerder nog de hoogste prijs sinds twee maanden werd genoteerd.

Het novembercontract maaltarwe in Parijs noteert vrijdagmiddag 197 euro, 1,5 procent minder dan een dag eerder. In Parijs verloor mais 1,7 procent terwijl voertarwe in Londen een procent inleverde. De daling bleef beperkt omdat droogte in het Amerikaanse Midwesten en regenval in Duitsland de productieverwachtingen hebben doen dalen.

Financiële markten en de oliemarkt verloren veel forser terrein. In New York stond de olieprijs donderdagmiddag 5 procent in de min. De AEX-beurs stond op een verlies van 4,5 procent. De markt reageert vooral op de verlaagde groeiverwachtingen voor de wereldeconomie die Morgan Stanley uitsprak. De Amerikaanse zakenbank denkt dat de VS en de EU ”angstaanjagend dichtbij een recessie” zijn.

De markt wacht met spanning op de resultaten van een tender die is uitgeschreven door Egypte, de grootste tarwe-importeur ter wereld. De vraag is of Egypte weer heeft gekozen voor Russisch graan en of de Russen net als bij de voorgaande twee tenders een fors lagere prijs accepteert dan de concurrentie.

Aangezien de Russische roebel de laatste weken vrij fors terrein heeft verloren tegenover de dollar en euro lijkt het waarschijnlijk dat Rusland nog wel even een voordelige exporteur van graan zal blijven. Een tweede tender waar de ogen van de graanhandel naar uitgaan is uitgeschreven door Algerije.

Of registreer je om te kunnen reageren.