Akkerbouw

Nieuws 222 x bekeken

Graanexport vanuit Oekraine ligt bijna stil

Kiev - De export van graan door Oekraine is bijna tot nul gedaald.

Dat komt volgens de National Bank of Ukraine (NBU) doordat het graan uit Oekraine niet kan concurreren met die uit Rusland. De NBU stelt dat Rusland met dumpprijzen de graanexport wil opvoeren. Rusland is veel afzetmarkten kwijtgeraakt nadat de overheid van 15 augustus 2010 tot 1 juli dit jaar alle export van graan verbood om een binnenlands tekort te voorkomen.

Minister van landbouw Nikolai Prysiazhnoek van Oekraine heeft het parlement gevraagd de exportheffingen te verlagen. Oekraine stapte onlangs over van een systeem van exportquotering naar exportheffingen om voldoende graan in eigen land te houden. Prysiazhnoek wil door lagere heffingen het verschil met de Russische graanprijzen weg nemen. Oekraine heeft in juli dit jaar 70 procent minder graan geëxporteerd dan in juli 2010.

Prysiazhnoek stelt dat Oekraine dit jaar 50 miljoen ton tarwe heeft geoogst. Het Franse analysebureau Agritel verwacht dat 10 miljoen ton daarvan beschikbaar is voor de export. Vorig seizoen exporteerde Oekraine 4,2 miljoen ton tarwe.

Agritel meldt dat door de grote export de tarweprijzen in Rusland in één week met 5 tot 7,9 procent zijn gestegen. Russische tarwe is nu zo’n 10 dollar per ton goedkoper dan tarwe uit Oekraine, de EU, de VS en Australië. Begin augustus lag het prijsverschil op 20 dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.