Akkerbouw

Nieuws 517 x bekeken

Fysio 13 van valse meeldauw in spinazie erkend

Gouda – Er is wederom een nieuwe fysio benoemd van valse meeldauw in spinazie; Pfs: 13. Deze komt voorlopig alleen in Amerika voor.

De nieuwe fysio is vorig jaar ontdekt, maar vanwege de verspreiding nu door de International Working Group on Peronospora farinosa (IWGP) benoemd als Pfs: 13. ”De schimmel heeft weer toegeslagen”, zegt Jan de Visser van Pop Vriend Seeds. ”Het zat er al wel aan te komen. Er is nog geen bewijs dat deze fysio in Europa is aangetroffen. De voorganger, fysio 12, wel. Deze is dit voorjaar in onder meer Nederland, Frankrijk, Engeland en Spanje aangetroffen. Het heeft in dat geval een kleine twee jaar geduurd voor de schimmel van Amerika naar Europa kwam. Dat geeft natuurlijk geen garanties wat betreft deze fysio.”

De Visser maakt duidelijk dat telers is geadviseerd om zich nu op resistenties tegen de hier voorkomende fysio’s te richten. ”Naar verwachting komen uit zaadoogst 2011, voor verkoop 2012, rassen voort met resistenties tegen fysio’s 1 tot en met 13.”
Er zijn nog geen aanwijzingen voor een fysio 14, weet De Visser.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.