Akkerbouw

Nieuws 340 x bekeken

Actie in Frankrijk tegen transgene zonnebloemen

Lyon – Ongeveer 150 Franse actievoerders hebben afgelopen weekeinde een veld met transgene zonnebloemen vernield in de buurt van Lyon.De groep behoort tot de ’faucheurs volontaires’ die al jaren overal in het land velden met transgene gewassen vernielen.

De actievoerders willen met hun laatste actie ’verborgen transgene teelten aan het licht brengen’. De betrokken zonnebloemen zijn volgens hen resistent gemaakt tegen een bestrijdingsmiddel dat gebruikt wordt tegen ambrozijn, een plant waarvoor veel mensen allergisch zijn.

Volgens het technisch centrum voor de landbouw Cetiom gaat het echter niet om transgene manipulatie maar is de resistentie verkregen door mutagenetische technieken.

De ’faucheurs volontaires’ vinden dat de zaadhandel de boeren onvoldoende informeert over ’de ware aard’ van de geleverde zaden die daardoor ten onrechte als ’klassieke selectie’ worden aangeduid.

Of registreer je om te kunnen reageren.