Akkerbouw

Nieuws 191 x bekeken

Aardappelrooiproef VTA 9 procent bovengemiddeld

Noordhoek – Telersvereniging VTA geeft als prognose voor de komende hoofdoogst van aardappelen een opbrengst van 9 procent boven het vijfjaarlijkse gemiddelde.

VTA baseert die verwachting op de eerste proefrooiing bij 275 van de leden uit heel Nederland, representatief voor de aardappelteelt. Deze kwam uit op 51 ton opbrengst per hectare.

De proefrooiing is medio augustus (week 33) uitgevoerd en wordt medio september herhaald. Uit de eerste momentopname luidt de voornaamste conclusie dat de telers per plant gemiddeld 30 procent minder knollen kunnen oogsten, maar van een veel groter formaat dan in voorgaande jaren, vandaar de te verwachten grote opbrengst per hectare.

”Opvallend is ook de hoge kwaliteit van de aardappelen, het is mooi materiaal”, meldt Meeuw de Bruijne, voorzitter van de handelscommissie van VTA. Normaal gesproken is er dan ook minder tarra te verwachten van deze oogst. Dit seizoen hebben de VTA-leden te maken met gemiddeld 2,7 procent waterschade (rot). Dat geldt vooral in West-Brabant en meer naar het oosten, in Limburg.

Volgens De Bruijne kan genoemde 9 procent bovengemiddelde opbrengst kleiner uitvallen als de aardappelen eenmaal achter de planken liggen in het najaar. De groei ligt voor op schema. Betrokken VTA-leden signaleren dat hun gewas eerder slijtage vertoont dan gebruikelijk.

De nagroei zal waarschijnlijk minder zijn dan andere jaren. In de voor aardappelen belangrijke groeiperiode tussen half augustus en half september varieerde bij de VTA-telers de nagroei de afgelopen vijf jaar van 4 tot 15 ton per hectare.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.