Akkerbouw

Nieuws 613 x bekeken

Veel hangend graan door wind en regen

Doetinchem – Veel graan is gaan legeren door de neerslag en de harde wind. Dat is vooral het geval in het Zuidwesten en in Flevoland.Teeltadviseur Paul Hooijman van adviesbureau DLV Plant constateert dat in Flevoland behoorlijk veel graan is gaan hangen. ”Maar het is niet desastreus. Het valt op dat veel graan niet is gaan knikken, maar dat de wind de wortels heeft losgetrokken uit de natte grond. Het weer van de komende tijd bepaalt of het graan schade heeft opgelopen. Je ziet wel volop fusariumschimmel. Dat is nu nog geen probleem, maar de teler moet het graan na de oogst wel goed drogen.”

Vooral zomertarwe is gaan hangen, stelt Hooijman. ”Het is lang droog geweest waardoor minder halmverkorters zijn gebruikt. Na de regen is de zomertarwe zo snel gegroeid dat de halm slap is geworden.”

Accountmanager Rob van de Lindeloof van coöperatie Agrifirm Plant ziet in het Zuiden her en der gelegerde graanpercelen. ”Vooral waar weinig beschutting is en waar het veel heeft geregend. Het is al wat laat in het seizoen voor het graan om volledig te herstellen van de legering.”

Landbouwkundige Aaldrik Venhuizen van Agrifirm Plant stelt dat ruim 90 procent van de wintertarwe in het Noorden nog overeind staat. ”In een enkel perceel zie je plekken waar het graan hangt. Door de droogte is de halm korter gebleven, zodat het minder last heeft van legering. Zomergerst is wel veel gaan legeren. Gerstestro is minder stijf dan tarwestro.”

Ook akkerbouwspecialist Remy Spierings van Agrifirm Plant ziet slechts her en der wat legering van graan in het Noorden. ”De mate van legering hangt af van of er wel of geen halmverkorter is gebruikt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.