Akkerbouw

Nieuws 402 x bekeken

Tarwe en mais op fysieke markt duurder

Parijs – Tarwe en mais werden deze week duurder op de fysieke markten. Op de termijnmarkten daalden de noteringen.

Volgens het Productschap Akkerbouw werd tarwe duurder in de VS, Canada, Australië en het Zwarte Zeegebied. De maisnoteringen op de wereldmarkt stegen met 8 tot 14 doller per ton. De zorgen over de kwaliteit van de tarwe in de EU nemen toe nu het voortdurend blijft regenen in grote delen van Europa. De maisprijs wordt omhoog gedrukt door de hittegolf in de VS. Daardoor neemt de korrelzetting af waardoor minder mais wordt geoogst, verwachten analisten. De maisprijs trekt de tarweprijs mee omhoog. In de EU schommelen de tarwe- en gerstprijzen van dag tot dag.

Op de termijnmarkten in Parijs en Chicago was het beeld anders deze week. In Parijs daalde de tarweprijs deze week zo’n 7,5 euro per ton. De maisprijs bleef vrijwel stabiel. Het novembercontract in Parijs sloot vorige week vrijdag op 200 euro per ton. Donderdag eindigde de notering op € 194,25. Vrijdag ging er tijdens de handelsdag nog eens ruim 1 euro af. De maisprijs voor het augustuscontract bleef vrijwel stabiel in Parijs op ruim 239 euro per ton. In Chicago daalden de tarwe- en maisprijzen behoorlijk ten opzichte van vorige week vrijdag. De maisprijs leverde 3,1 procent in, de tarweprijs daalde 2,5 procent. Handelaren vrezen de concurrentie van goedkoop graan uit de landen rond de Zwarte Zee. Analisten constateren dat tarwe uit Rusland 45 dollar per ton goedkoper is dan tarwe uit Frankrijk of de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.