Akkerbouw

Nieuws 307 x bekeken

Spannende dag voor kwekers zilte pieper

Den Hoorn – Voor de kwekers die op zoek zijn naar de zilte pieper, een aardappelras dat gedijt in zoute grond, wordt donderdag een spannende dag.

Dan moet op een proefbedrijf op Texel blijken of een doorbraak is bereikt in het aanpakken van het wereldwijde probleem van verzilting van landbouwgrond door klimaatverandering.

Volgens wetenschappers zal in ons land de komende 10 jaar 125.000 hectare landbouwgrond verzilten door stijging van de zeespiegel. Voor boeren leidt dat tot grote problemen. In Zeeland kunnen sommige boeren hun land al niet meer gebruiken voor aardappelteelt. Zonder de zilte pieper zijn boeren aangewezen op kostbare energie-intensieve maatregelen zoals het spoelen van de gewassen.

Op het Zilt Proefbedrijf van Marc van Rijsselberghe bij het plaatsje Den Hoorn bleek vorig jaar dat van de zes gekweekte aardappelrassen er twee waren die enigszins tegen zout bleken te kunnen. Dit jaar lijkt één van de 26 gekweekte rassen ”veelbelovend”, maar pas donderdag heeft de oogst plaats.

Zelfs als die succesvol is, zal de consument nog jaren moeten wachten op de nieuwe aardappel. Niet alleen moet een nieuw ras groen licht krijgen van de autoriteiten, er zal allereerst begonnen moeten worden met pootgoed. Optimisten onder de onderzoekers denken dat het nog zeker 3 tot 4 jaar duurt voor de zilte pieper op het bord ligt. Anderen denken dat dit binnen 10 jaar mogelijk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.