Akkerbouw

Nieuws 385 x bekeken

Russische tarwe in trek bij importeurs

Moskou - Er wordt volop tarwe gekocht in Rusland nadat vorige week vrijdag het exportverbod afliep. Egypte kocht deze week 180.000 ton Russische tarwe. Dat is opmerkelijk omdat Egypte Rusland tot nu toe uitsloot als leverancier.

Eind juni schreef Egypte de eerste tarwetenders uit sinds februari toen de onlusten een hoogtepunt bereikten. Rusland mocht niet inschrijven vanwege het exportverbod dat vorig jaar augustus werd ingesteld. Egypte had toen al tarwe gekocht in Rusland maar kreeg het niet door het exportverbod. Daardoor moest Egypte duurdere tarwe aankopen op de wereldmarkt.

Maar de tarwe is in Rusland nu zo goedkoop dat Egypte overstag is gegaan, meldt analistensite Agrimoney. “Rusland is terug als een geduchte speler op de wereldmarkt voor tarwe.”
Jordanië kocht deze week 150.000 ton tarwe in Rusland. De Russische autoriteiten stellen dat sinds de opheffing vorige week van het exportverbod zo’n 1,1 miljoen ton tarwe is verkocht aan buitenlandse importeurs. Volgens Agrimoney is de prijs zo aantrekkelijk dat de kopers hun angst overwinnen dat Rusland net als vorig jaar toch ineens exportbeperkingen invoert om de binnenlandse voedselprijzen in toom te houden.

Het Franse analysebureau Agritel constateert dat Franse tarwe niet kan concurreren met Russische tarwe. “Egypte kocht de Russische tarwe voor $243,50 tot $244,50 per ton, franco geleverd. De Franse tarwe werd aangeboden voor ongeveer 280 dollar per ton.”

Rusland verdween vorig seizoen vrijwel van de wereldmarkt nadat droogte de graanoogst had gedecimeerd. In het voorafgaande seizoen 2009/2010 was het Russische aandeel op de tarwewereldmarkt nog 14 procent. Alleen de VS, de EU en Canada exporteerden dat seizoen meer tarwe dan Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.