Akkerbouw

Nieuws 295 x bekeken 1 reactie

Recordopbrengst verwacht voor suikerbieten

Bergen op Zoom – Nederlandse suikerbietentelers halen door vroeg zaaien en uitzonderlijk warm weer in het voorjaar mogelijk een recordopbrengst van het land. Dat melden bietenverwerker Suiker Unie en onderzoeksinstituut IRS. De verwachte opbrengst bedraagt 14,9 ton suiker per hectare suiker gemiddeld, 18 procent meer dan in 2010.

De opbrengst ligt 22 procent boven het vijfjarig gemiddelde. De gemiddelde zaaidatum voor bieten was dit jaar 24 maart. Dat is ruim twee weken eerder dan het tienjarig gemiddelde dat op 8 april ligt. In april en mei was het warm waardoor de bieten snel groeiden. De groeipuntsdatum viel daardoor vroeger dan ooit op 4 juni. De gemiddelde groeipuntsdatum ligt op 18 juni. Dat is de datum waarop de bieten beginnen met het produceren van suiker.

Behalve warm was het in april en mei ook droog. Op lichte grond leek op bepaalde percelen de groei te vertragen, maar de regen in juni was voldoende om de groei te doen hervatten. Het slechte weer heeft de laatste weken de opbrengstverwachting wel licht doen zakken.

De opbrengstverwachting is met 18,1 ton suiker per hectare het hoogst in Oost- en Zuid-Flevoland. De opbrengstverwachting is daarna het hoogst in de Noordoostpolder (16,4 ton suiker per hectare) en de Zeeuwse eilanden (15,8 ton suiker per hectare). De laagste opbrengsten worden vermoedelijk gehaald in Limburg (13,7 ton suiker per hectare) en Oost-Brabant (14 ton per hectare).

In het groeimodel van IRS is rekening gehouden met het weer en structurele verbeteringen in de teelt, zoals het gebruik van witte bietencysteaaltjesresistente rassen, een betere bestrijding van bladschimmels en minder bietverliezen door beter kopwerk. Uit teeltenquêtes blijkt dat de suikeropbrengst in een kwart van de gevallen 2 ton per hectare hoger blijkt te zijn, en bij nog eens een kwart juist 2 ton per hectare lager.

Foto

Eén reactie

  • Aukevw

    Dat licht vlakbij mij boz

Of registreer je om te kunnen reageren.