Akkerbouw

Nieuws 469 x bekeken

Opbrengst meeste graszaden 20 tot 30 procent onder gemiddelde

Doetinchem – De meeste soorten graszaad zijn geoogst. De opbrengsten liggen 20 tot 30 procent onder het gemiddelde.

Veredelingsbedrijf Innoseeds moet alleen nog Engels raaigras oogsten, zegt productiemanager Wim Geluk. ”In het Noorden is veel regen gevallen. Daar kunnen we niet oogsten. In het Zuiden viel minder neerslag. Hoe langer de oogst duurt, des te meer risico op verliezen. Als graszaad te rijp wordt, heb je meer verliezen. Bovendien blijven de zaadjes plakken aan het hooi als het vochtig is.”

Bij Westerwolds raaigras schat Geluk dat de opbrengst 25 procent onder het gemiddelde ligt. ”Deze soort wordt veel in het voorjaar gezaaid en had last van de droogte. Rietzwenk zit op 80 procent van de normale opbrengst en veldbeemd op 75 tot 80 procent.”

Bij Engels raaigras verwacht Joop Bouwkamp, hoofd Productie bij Barenburg, nog geen problemen. ”Het meeste Engels raaigras is in het Noorden nog niet rijp. Bij Westerwolds raaigras is dat wel het geval. Bij roodzwenk en veldbeemd zien we 30 procent lagere opbrengsten door de droogte. De opbrengst bij rietzwenk is normaal. De opbrengsten van Engels en Westerwolds raaigras komen in het Noorden rond het gemiddelde. In het Zuiden zien we bij de raaigrassen een opbrengstderving van zo’n 20 procent.”

Of registreer je om te kunnen reageren.