Akkerbouw

Nieuws 267 x bekeken

'Ontrafeling genoom aardappel maakt veredeling gemakkelijker'

Wageningen – Wetenschappers hebben het genoom van de aardappel in kaart gebracht. Het genoom van de aardappel telt 39.000 genen, die zijn opgebouwd uit 844 miljoen baseparen.

Volgens Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) kunnen aardappelen nu gemakkelijker worden veredeld.

De ontleding van het genoom is gedaan door het Potato Genome Sequencing Consortium (PGSC), waar wetenschappers uit veertien landen aan hebben meegedaan. Het onderzoek is gestart op initiatief van de expertisegroep Plantenveredeling van WUR en gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Volgens WUR heeft de aardappel een verrassend groot aantal genen. ”De 39.000 genen dragen de informatie voor eiwitten die zorgen voor de groei en ontwikkeling van de plant. Van bijna alle genen is de locatie op één van de twaalf chromosomen van de aardappel nu bekend.”

Doordat de volgorde van de bouwstenen van het genoom bekend zijn, kunnen onderzoekers en veredelaars gemakkelijker nieuwe rassen kweken die de opbrengst, kwaliteit, voedingswaarde en ziekteresistentie verbeteren, stellen de onderzoekers. ”Het inkruisen van ziekteresistentie-eigenschappen kost gewoonlijk tien tot twaalf jaar. Dit proces kan nu behoorlijk worden verkort.”

De aardappel is het vierde voedingsgewas ter wereld na mais, rijst en tarwe. Volgens de wereldvoedselorganisatie FAO produceert de wereld ongeveer 330 miljoen ton aardappelen per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.