Akkerbouw

Nieuws 184 x bekeken

Noord-Ierland ontdekt Dickeya in Nederlands pootgoed

Belfast - In Noord-Ierland is de erwiniabacterie Dickeya solani geconstateerd in een partij pootgoed waarvan het oorsprongsmateriaal afkomstig was uit Nederland.

Het regionale ministerie voor landbouw DARD heeft de vernieting van de partij gelast.

Naar aanleiding van de vondst heeft Minister Michelle O’Neill telers gewaarschuwd voor de risico’s die het invoeren van pootgoed uit andere landen met zich meebrengt. "Het niet voorkomen van deze schadelijke pathogene bacterie zorgt er voor dat we de concurrentiepositie van onze aardappel- en pootgoedsector kunnen behouden. Ondertussen doen we alles wat nodig en mogelijk is om deze besmetting onder controle te houden."

Volgens de inspectiedienst in Noord-Ierland heeft de teler het ingevoerde pootgoed niet vooraf laten onderzoeken, zoals wel is voorgeschreven. De teler in County Down, een belangrijk pootgoedgebied, heeft de inspectie wel geïnformeerd over de besmetting maar toen zat een deel van de partij al in de grond. Enige tijd geleden werd Dickeya solina ook enkele malen gemeld in Schotland, waarop de regionale autoriteiten daar de controles op pootgoed en de invoer daarvan verder hebben verscherpt.

Of registreer je om te kunnen reageren.