Akkerbouw

Nieuws 186 x bekeken

Fransen schatten graanoogst toch hoger in

Parijs – Voor de Franse akkerbouwers lijkt een catastrofe afgewend nu de regen gedurende de maand juni een eind heeft gemaakt aan de langdurige droogte. Hoewel de oogsten naar verwachting lager uit zullen vallen dan vorig jaar – toen een record werd binnengehaald – zal de schade in veel gevallen toch beperkt blijven tot 10 of hooguit 15 procent.

De organisatie Offre et Demande Agricole ODA schat de tarwe-oogst nu in op 32 miljoen ton. Dat zou dan twaalf procent minder zijn dan vorig jaar maar wel al weer een miljoen ton meer dan de laatste schatting van de agrarische dienst FranceAgriMer. ODA gaat er daarbij wel van uit dat de oogst dit jaar nog sterkere regionale verschillen zal vertonen dan normaal al het geval is. Wordt de opbrengst inderdaad gehaald, dan zou Frankrijk zo’n zeven miljoen ton tarwe beschikbaar kunnen hebben voor de export. Verder voorspelt ODA voor koolzaad een gemiddelde opbrengst van 3,1 ton per hectare en voor gerst van 5,7 ton per hectare. De oogst aan wintergerst is inmiddels voor bijna 80 procent gereed terwijl voor veel voorjaarsgerst de regen toch te laat is gekomen, vreest ODA.

Of registreer je om te kunnen reageren.