Akkerbouw

Nieuws 216 x bekeken

Egypte koopt opnieuw Russische tarwe

Caïro - Egypte heeft opnieuw tarwe gekocht in Rusland, dit keer een vracht van 120.000 ton.

Franse tarwe kan niet concurreren met de Russische, meldt het Franse analysebureau Agritel. "Europese tarwe kost franco haven 35 dollar per ton meer dan de Russische. Bovendien zijn de transportkosten lager als Egypte de tarwe in Rusland koopt dan in de EU."

In de eerdere tenders waarmee Egypte tarwe uit Rusland kocht, was het prijsverschil tussen Russische en Europese tarwe groter. Maar door de stijging van de eurokoers wordt Europese tarwe minder aantrekkelijk voor Egypte.

Ondanks dat Rusland goedkoop tarwe aanbiedt op de wereldmarkt, daalt de tarweprijs niet. Analisten schrijven dat toe aan de grote vraag naar tarwe in relatie tot het aanbod. Bovendien ondersteunt de hoge maisprijs de prijs van tarwe, doordat tarwe en mais inwisselbaar zijn.

Egypte is de grootste importeur van tarwe ter wereld. Normaal koopt het land veel tarwe in Rusland, maar door het Russische exportverbod kocht Egypte in seizoen 2010/2011 veel tarwe in Frankrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.