Akkerbouw

Nieuws 247 x bekeken

EU verhoogt graanprognose

Brussel – De Europese Commissie heeft de graanprognose voor de EU met 2,2 miljoen ton verhoogd.

Twee weken geleden ging de Commissie nog uit van een graanoogst van 279,2 miljoen ton. Nu denkt de Commissie dat de EU dit jaar 281,4 miljoen ton gaat oogsten. Vorig jaar hebben de Europese akkerbouwers 278,0 miljoen ton graan van de akkers gehaald. Het graanareaal is ten opzichte van vorig jaar met 325.000 hectare gegroeid naar 56,5 miljoen hectare.

De stijging van de oogstprognose komt volledig voor rekening van tarwe. Eerder werd er vanuit gegaan dat de droogte in april en mei de tarwe grote schade had toegebracht. Door de regen vanaf begin juni hebben de gewassen zich goed hersteld.

Voor Nederland verwacht de Commissie een graanoogst van 1.843.000 ton op een areaal van 217.000 hectare. Daarvan is 1,3 miljoen ton tarwe en 203.000 ton gerst. Vorig jaar oogstte Nederland 1.914.000 ton graan.

De nauwkeurigheid van de prognose van de Commissie wordt door sommige lidstaten in twijfel getrokken, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”Hongarije verwacht bijvoorbeeld een tarweoogst van hooguit 4 miljoen ton, terwijl de Commissie uitgaat van bijna 4,7 miljoen ton. Ook zijn er zorgen over de kwaliteit. In Frankrijk wordt goed oogstweer verwacht. Maar grote delen van Duitsland, Polen en de Baltische staten krijgen veel regen de komende dagen. De verwachting is dat de kwaliteit van het graan gaat tegenvallen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.