Akkerbouw

Nieuws 164 x bekeken

Dacom: rustig phytophthoraseizoen

Emmen – Bij Dacom zijn veel meldingen binnengekomen van phytophthorahaarden.

Deze zijn echter niet bijzonder alarmerend voor de akkerbouw, aangezien het vooral om volkstuinen gaat en verder een enkel biologisch perceel of proefperceel van fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen. Tot nu toe wordt het seizoen omschreven als rustig, waar het gaat om phytophthora.

”We hadden vanuit Drenthe meer meldingen verwacht, omdat in het zetmeelaardappelgebied nauwere rotaties worden gehanteerd. Bij de fikse regenbuien die zijn gevallen kunnen oösporen zich snel verspreiden. Telers hebben hun werk goed gedaan, want er is nog weinig narigheid ontdekt.”

In Denemarken en Noord-Duitsland is het tegenovergestelde waar, vertelt Nannes. ”Een groot deel van de zetmeelaardappeloogst dreigt daar verloren te gaan aan phytophthora.”

Of registreer je om te kunnen reageren.