Akkerbouw

Nieuws 300 x bekeken

Chicago-notering tarweoogst 2012 veel hoger dan oogst 2011

Chicago – Op de termijnmarkt in Chicago ligt de tarwenotering voor de oogst van volgend jaar 17 procent boven de notering voor de oogst van dit jaar. Zo’n groot verschil is bijzonder voor een oogst die nog moet worden ingezaaid. Handelaren op de termijnmarkt verwachten blijkbaar een groeiend tekort aan tarwe in de Verenigde Staten.

Het tarwecontract voor levering in september dit jaar noteerde afgelopen vrijdag een settlementprijs van 6,922 dollar per bushel (177 euro per ton). Voor levering in september 2012 sloot de notering op 8,070 dollar (207 euro per ton). De hoogste notering stond vrijdag op de borden in Chicago voor levering in mei 2013. Handelaren betaalden daar 8,452 dollar per bushel (216 euro per ton) voor. Zelfs voor het termijncontract voor juli 2013, dat al gaat over de oogst van 2013, werd vrijdag 8,338 dollar (213 euro per ton) betaald. Dat betreft allemaal termijncontracten voor tarwe dat nog gezaaid, geteeld en geoogst moet worden.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw concludeert dat de termijnhandel een groeiend tekort aan tarwe verwacht in de VS. ”Het tarwe-areaal krimpt al meer dan tien jaar in de VS. Graantelers kunnen met mais een beter saldo halen dan met tarwe. De maisprijs is zo hoog omdat de overheid in de VS subsidie geeft op de productie van bio-ethanol. Meer dan een derde van de mais in de VS wordt gebruikt voor bio-ethanol.”

Bovendien kunnen de akkerbouwers in de VS wel transgene mais verbouwen maar geen transgene tarwe, stelt de woordvoerder. ”De transgene variëteit geeft hogere opbrengsten bij mais en het maakt de teelt gemakkelijker en minder risicovol dan bij tarwe.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.