Akkerbouw

Nieuws 348 x bekeken

Brussel laat 64.364 ton suiker toe in EU

Brussels - De Europese Commissie staat de import toe van 64.364 ton suiker tegen een verlaagde invoerheffing. Dat is het resultaat van de eerste invoertender die de Commissie heeft uitgeschreven. Hierna worden nog vier tenders uitgeschreven tot het eind van dit suikerseizoen op 30 september.

De importeurs hadden voor 390.420 ton suiker ingeschreven op de tender. De invoertarieven die ze wilden betalen varieerden van 1 euro tot 351 euro per ton. Voor de toegewezen inschrijvingen incasseert Brussel tussen de €131,11 en 217 euro per ton suiker aan invoerheffingen. Normaal liggen deze heffingen op 339 euro, 419 euro of 434 euro per ton, afhankelijk van de soort suiker die wordt ingevoerd.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw vindt dat er een redelijke belangstelling is voor de invoertender tegen een verlaagd invoertarief. “In het verleden werd bij graan wel eens geen enkele inschrijving gegund door de Commissie. Nu is 64.364 ton gegund op een inschrijving van 390.420 ton. Het is een evenwicht tussen de Commissie die een redelijk bod zoekt en de importeurs die niet te veel invoerheffing willen betalen.”

De invoertenders maken deel uit van een pakket maatregelen dat de Commissie heeft genomen om een suikertekort in de EU te voorkomen. De EU heeft nog nooit een suikertekort gehad. Het systeem van invoertenders tegen een verlaagd invoertarief is ook nog nooit toegepast bij suiker. Eerder dit jaar in maart en mei heeft de Commissie al extra quota ingesteld voor totaal 500.000 ton suiker dat zonder heffing mag worden ingevoerd. Ook mocht 500.000 ton surplussuiker als quotumsuiker worden verkocht. Brussel heeft moeite om voldoende suiker te krijgen omdat de prijzen op de wereldmarkt zo hoog zijn. Deze week steeg de suikerprijs op de termijnmarkt in Londen naar een nieuw record van $876,30 per ton witsuiker.

Of registreer je om te kunnen reageren.