Akkerbouw

Nieuws 155 x bekeken

Bauernverband: klappen vallen bij wintergerst en koolzaad

Berlijn – Vooral de wintergerst- en koolzaadoogsten in Duitsland zullen door de nasleep van de extreme droogte in het voorjaar fors lager gaan uitpakken dan normaal.

Daar staat tegenover dat de wintertarweopbrengsten mogelijk nog iets mee kan gaan vallen.

Dat is de verwachting van het Deutsche Bauernverband (DBV) tegen de achtergrond van de actuele stand van zaken bij de akkerbouwgewassen. De eerste resultaten bij de wintergerstoogst blijken volgens het Bauernverband inderdaad niet bemoedigend. Daarbij zijn opbrengsten te zien die 25 procent lager liggen dan vorig jaar. Dat komt neer op 2 ton minder per hectare.

Ook in de regio’s die hebben geprofiteerd van de neerslag later in het seizoen worden 10 tot 15 procent lagere opbrengsten geboekt. De droogte zorgt bovendien voor noodrijping van de bestanden en als gevolg daarvan een teleurstellende korrelvorming. Een soortgelijke ontwikkeling is te zien bij het koolzaad. Bij dit gewas loopt de opbrengst in een aantal regio’s zelfs met de helft terug.

Optimistischer is het Bauernverband ten aanzien van de tarwe. ”Dit heeft mogelijk door de regen in juni aan opbrengst kunnen winnen. Dat geldt met name voor de betere gronden,” aldus het Bauernverband. Zondermeer gunstig ontwikkelen zich verder de aardappels, de bieten en de mais.

Of registreer je om te kunnen reageren.