Akkerbouw

Nieuws 334 x bekeken

Aviko: kwaliteitsrassen brengen meer op dan bulk

Steenderen – Kwaliteitsrassen brengen veel meer op dan aardappelrassen die zijn bestemd voor de bulkmarkt. Die conclusie trekt Aviko uit de poolprijzen die afgelopen seizoen zijn gerealiseerd.

De rassen Innovator, Agria en Victoria zijn de belangrijkste kwaliteitstrassen geworden voor Aviko Potato. Deze rassen brachten afgelopen seizoen meer op dan bulkrassen als Bintje, Sagitta, Challenger en Ramos. ”Hoewel de aardappeloogst in 2010 lager uitviel en de kwaliteit te wensen overliet, zijn er prima poolprijzen gerealiseerd”, stelt het bedrijf.

Agria is volgens Aviko Potato vooral geschikt voor de verwerking tot verse frites. ”Innovator is een ras voor de verwerking tot fast food. De hogere poolprijzen voor beide rassen zijn een gevolg van het marktsegment waarin ze worden gebruikt. De overige rassen dienen steeds meer als bulk waarvoor nauwelijks een toegevoegde waarde is te realiseren.”

De markt kende grote prijsschommelingen. ”Op grond van de positieve prijsverwachting heeft de aardappeltelerscommissie besloten weinig aardappelen in de voorverkoop aan te bieden. Daardoor zijn de prijsverschillen tussen de pools met en zonder voorverkoop relatief gering.”xmlns:x="urn:schemas-microsoft-com:office:excel"

xmlns="http://www.w3.org/TR/REC-html40">

Aviko

poolprijzen
   


x:str="Netto poolprijzen Aviko in euro per 1.000 kilo, exclusief btw. ">Netto

poolprijzen Aviko in euro per 1.000 kilo, exclusief btw.

style='mso-spacerun:yes'>
Ras Pool met

style='mso-spacerun:yes'>
Pool zonder

style='mso-spacerun:yes'>
  voorverkoop voorverkoop
Agria 219,08 229,53
Innovator 241,94 255,26
Asterix, Fontane 190,27 216,36
Victoria, Leonardo 227,21 228,11
Bintje, Sagitta,

Challenger, Ramos
183,17 223,71
Bron: Aviko Potato    

Of registreer je om te kunnen reageren.