Akkerbouw

Nieuws 205 x bekeken

’Suikerregeling in EU blijft waarschijnlijk behouden’

Brussel – De suikerregeling blijft waarschijnlijk behouden voor de Europese sector tot 2020.

Dat concludeert een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw naar aanleiding van een uitspraak van de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

De landbouwcommissie heeft een rapport aangenomen van de Duitse europarlementariër Albert Dess, waarin staat dat de suikerregeling moet blijven tot tenminste 2020. De huidige suikerregeling loopt af in september 2015.
Het Europees Parlement neemt dit rapport waarschijnlijk over, zegt de woordvoerder van het productschap. ”De landbouwcommissie bestaat immers uit de experts op het gebied van de landbouw.”

Vervolgens kan de Europese Commissie, die werkt aan een herziening van het gemeenschappelijke landbouwbeleid, niet om het rapport heen, denkt de woordvoerder. ”Sinds het verdrag van Lissabon heeft het Europees Parlement heel wat meer te vertellen dan alleen advies geven. De Commissie moet met sterke argumenten komen om de mening van het Europees Parlement te negeren. Dat ligt niet voor de hand.”

Voorzitter Jos van Campen van de raad van beheer van Cosun is blij met het standpunt van de landbouwcommissie van het Europees Parlement. ”Het is een duidelijk signaal naar de Europese Commissie dat de suikerregeling overeind moet blijven. Dat is een grote wens van de bietentelers, suikerproducenten, suikerverwerkers en de ACP- en MOL-landen die suiker vrij van invoerrechten kunnen exporteren naar de EU.”

Of registreer je om te kunnen reageren.