Akkerbouw

Nieuws 474 x bekeken

Nabetaling CZAV maaltarwe 60 euro, voertarwe 55 euro

Wemeldinge – Coöperatie CZAV betaalt leveranciers van de maal- en baktarwepool 60 euro per ton na. Daarmee komt de eindafrekening voor maal- en baktarwe van oogst 2010 uit op 215 euro.

Voertarwetelers krijgen een nabetaling van 55 euro en komen zo uit op 205 euro. Een jaar eerder kwam de eindafrekening voor beide typen tarwe op 115 euro.

Het afgelopen jaar zijn prijzen door lage voorraden, vraag naar graan voor ethanol en een mislukte oogst in Rusland fors gestegen. CZAV noemt de gemiddelde kwaliteit van het geleverde graan goed. Het prijsniveau is het op één na hoogste sinds de jaren 80, en voldoende voor boeren om te kunnen voldoen aan verplichtingen.

In totaal is 340.000 ton geleverd, tegen 360.000 ton – een historisch record – een jaar eerder. De opbrengst was in historisch perspectief uitstekend. Telers die uit de schuur hebben geleverd, krijgen nog een bewaarvergoeding van maximaal 15 euro per ton.

Uiteindelijk stelt de Zeeuwse coöperatie te hebben geprofiteerd van goede inschattingen op een grillige markt. Voor oogst 2011 verwacht adjunct-directeur Ko Francke dat de huidige prijsdip tijdelijk is en prijzen uiteindelijk wederom goed zullen zijn. Door de droogte zal de opbrengst per hectare echter in het zuidwesten van Nederland minder zijn.

Alle prijzen zijn exclusief btw en na aftrek van poolkosten zoals opslag. Telers hebben drie weken na levering van de oogst een voorschot gekregen op basis van de actuele en vaak scherp schommelende mondiale dagmarkt. Circa 95 procent van de hoeveelheid tarwe die CZAV-leden aanbrengen, wordt via het poolsysteem aangeboden. De overige 5 procent is op aangeven van de teler verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.