Akkerbouw

Nieuws 181 x bekeken

Mogelijk heffingvrije export graan naar EU

Brussel – De Europese Commissie vreest dat door aanhoudende droogte graantekorten ontstaan in de EU en overweegt daarom invoerrechten op granen te schorsen.

Dat zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. Het onderwerp wordt op 16 juni in het EU-deskundigencomité besproken. Niet eerder is al zo vroeg in het seizoen voor schorsing besloten.

Het nieuws komt te midden van herstellende graanprijzen. De droogte in belangrijke productieregio’s van Europa en de VS dreigt de oogst in beide regio’s ernstig te beperken. Informa Economics stelde de verwachting voor de graanoogst in de EU met 5,4 miljoen ton negatief bij, tot 135 miljoen ton. De Amerikaanse oogst van wintertarwe kan volgens het analistenbureau dalen tot het laagste niveau in 5 jaar.

Het vertrouwen dat opheffing van een Russisch exportverbod voor tarwe vanaf 1 juli de markt in balans zal brengen, neemt steeds verder af. Mogelijk vervangt Rusland het verbod met een exportbelasting voor tarwe, laat voorzitter Sergei Ignatiev van de Russische centrale bank aan persbureau RIA Novosti weten. Oekraïne heeft eerder ook een exportquotum vervangen voor een exportbelasting.

Feitelijk kan Rusland nauwelijks anders, redeneert ook de woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. Russische graannoteringen liggen zo’n 45 procent lager dan de noteringen op de wereldmarkt. ”Zonder exportbelasting gaat vrijwel al het graan de grens over.” Dat kan leiden tot een vrijwel onbeheersbare inflatie die de economie bedreigt.

Of registreer je om te kunnen reageren.