Akkerbouw

Nieuws 232 x bekeken

Lagere opbrengsten bij beginnende graanoogst

Doetinchem – In grote delen van Zuid- en Midden-Europa en de landen rond de Zwarte Zee is de graanoogst begonnen. Bijna overal wordt minder geoogst dan vorig jaar, behalve in Rusland en Oekraïne.

In Oekraïne wordt meer gerst geoogst dan vorig jaar, meldt analysebureau APK-Inform. ”Maar de graanoogst ligt nu stil door de regen. De koolzaadoogst is nog niet begonnen, maar er wordt een lagere hectareopbrengst verwacht doordat veel koolzaad last had van de koude winter.”

Ook in het zuiden van Rusland is de gerstoogst begonnen. APK-Inform meldt een opbrengst tot nu toe van 5 ton per hectare.

Volgens de Duitse nieuwssite Agrarzeitung is de oogst van graan en oliezaden in Hongarije, Bulgarije, Roemenië en Servië op gang gekomen. ”Er zijn nog geen gegevens over opbrengsten.”
In de meeste Duitse regio’s is de regen van begin juni te laat gekomen om de gevolgen van de langdurige droogte te compenseren, meldt Agrarzeitung. ”In de Duitse deelstaat Beieren blijven de hectareopbrengsten onder het gemiddelde, vooral bij wintergerst en koolzaad.”

Dat geldt ook voor de deelstaat Hessen. ”Daar wordt slechts 3 ton wintergerst per hectare geoogst, tegenover 6,5 ton vorig jaar. In de regio Oberrhein wordt op niet-beregende percelen 3 tot 4 ton gerst geoogst, de helft van vorig jaar. Op beregende percelen is dat 5 tot 8 ton per hectare. Bij koolzaad ligt de opbrengst tot 50 procent onder die van vorig jaar. In Saksen is de kwaliteit van de gerst verrasend goed, maar de opbrengsten zijn laag met 5 tot 6 ton per hectare.”

Of registreer je om te kunnen reageren.