Akkerbouw

Nieuws 303 x bekeken

KMC verwacht in EU groot tekort aardappelzetmeel

Brande – De Deense producent KMC verwacht dat dit seizoen alle aardappelzetmeel wordt verbruikt in de EU. ”Er zijn geen voorraden meer die meegaan naar seizoen 2011/2012”, meldt het concern.

KMC produceert zetmeel uit aardappelen, net als Avebe. Zoals het er nu naar uitziet is ook in het nieuwe seizoen minder aardappelzetmeel beschikbaar in de EU, zegt Bjarne Larsen, directeur marketing bij KMC. ”De zetmeelaardappelen zijn drie tot zes weken geleden gepoot.

Gedurende deze periode hebben de aardappelen in de meeste regio’s van Noord- en West-Europa last gehad van droogte. Er is wel wat regen gevallen, maar de droogte heeft zeer waarschijnlijk een negatieve invloed op de opbrengst. Het is nog wel vroeg in het groeiseizoen. Eind augustus kunnen we inschatten hoeveel aardappelen beschikbaar komen voor seizoen 2011/2012.”

Ook in 2010/2011 zijn wereldwijd minder dan gemiddeld zetmeelaardappelen geoogst. Volgens KMC was de beschikbaarheid erg klein. ”Ook de productie van graan om zetmeel uit te maken viel tegen. Het veroorzaakte een dramatische daling van de zetmeelproductie in de wereld.”

Het tekort aan zetmeel in de EU tekende zich al af in 2009/2010. De economie kwam wereldwijd uit het slop waardoor de vraag naar zetmeel steeg voor technische toepassingen en voor verwerking in voedingsmiddelen. Het aanbod werd gereduceerd door een lagere productie in Thailand, China en Indonesië, de grote zetmeelproducenten. Daardoor steeg de vraag naar aardappelzetmeel uit de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.