Akkerbouw

Nieuws 193 x bekeken

Fransen verwachten 15 procent minder tarwe

Parijs – De gemiddelde opbrengst aan zachte tarwe in Frankrijk kan bij de komende oogst uitkomen rond de 6,15 ton per hectare.

Dat zou dan 15 procent minder zijn dan in 2010, toen een record oogst werd binnen gehaald, en een goede 10 procent minder dan het vijfjaarlijkse gemiddelde. De oogst komt daarmee uit rond de 31 miljoen ton vergeleken bij 35.6 miljoen vorig seizoen.

Dat stelt de agrarische organisatie FranceAgriMer na een bijeenkomst van haar granencommissie. De opbrengst aan zachte tarwe komt in de buurt van die in 2007 toen Frankrijk ook met een droogteperiode te kampen had. Die droogte was echter niet zo ernstig als die van dit moment.

FranceAgriMer benadrukt wel dat de schattingen zijn gebaseerd op statistische gegevens van vorige ernstige droogtejaren, zoals 1976 en 2003, en niet op daadwerkelijke monsters op het veld. Bovendien gaat de dienst er van uit dat de opbrengsten van regio tot regio sterke verschillen kunnen vertonen, zeker nu het in een aantal gebieden weer zwaar is gaan regenen.

Door die lagere opbrengst zal Frankrijk komend seizoen de helft aan zachte tarwe kunnen exporteren dan dit jaar. FranceAgriMer berekent dat zo’n 6,7 miljoen ton beschikbaar zal komen voor de uitvoer naar derde landen terwijl die dit seizoen nog 13,2 miljoen ton hebben afgenomen. Dit jaar lag de export echter wel op een buitengewoon hoog peil, want in de twee voorafgaande seizoenen kwam de handel naar derde landen uit rond de 9 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.