Akkerbouw

Nieuws 309 x bekeken

Drentse akkerbouwprojecten gaan samenwerken in Veldleeuwerik

Dronten/Assen – De provincie Drenthe gaat in de akkerbouw alleen nog het project Veldleeuwerik ondersteunen om duurzaamheid in de sector te bevorderen. Drenthe wil zo versnippering over een groot aantal projecten tegen gaan.

Volgens Henk Heinhuis, directeur van stichting Veldleeuwerik, valt de beslissing hier over binnen enkele maanden, zei hij donderdag op een bijeenkomst in Dronten van brouwgerstinstituut Nibem. ”De systematiek van Veldleeuwerik wordt toegepast bij alle projecten. Dat betekent dat er regiogroepen komen waarin telers bespreken hoe ze duurzaamheid kunnen verbeteren. We willen ketens opzetten tussen telers en afnemers van brouwgerst, fritesaardappelen, zetmeelaardappelen en bieten. We voeren daarover gesprekken met Holland Malt, Aviko, Avebe en Suiker Unie. In het Zuiden praat Veldleeuwerik met de ZLTO en de coöperaties CZAV en Nedato om iets vergelijkbaars op te zetten.”

Veldleeuwerik begon in 2002 in Flevoland. In het project wordt gewerkt volgens tien duurzaamheidscriteria, waaronder productiewaarde, water, bodemvruchtbaarheid en energie. Akkerbouwers Aard Robaard en Gerrit Klaasse Bos doen mee vanaf het begin. De helft van hun bouwplan bestaat uit graan. Ze telen één op zes aardappelen.

De ouders van Klaasse Bos zijn in 1967 gaan boeren in de polder. ”De grond was erg vruchtbaar. In één generatie is de grond uitgebuit. Door veel aandacht te geven aan de bodem, verbeteren we langzaam de kwaliteit en de opbrengst van alle gewassen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.