Akkerbouw

Nieuws 374 x bekeken

DLV: éénjarige gewas geschikt in overloopgebied Noordwaard

Wageningen - Eénjarige energiegewassen gedijen goed in de Noordwaardpolder.

Daarom is dit overloopgebied geschikt voor de teelt van energiegewassen. De Noordwaardpolder bij de Biesbosch is aangewezen als overloopgebied om overstromingen in het rivierengebied tegen te gaan. Daardoor is de polder niet meer geschikt voor traditionele akkerbouwteelten. Drie akkerbouwers, een composteerbedrijf en een melkveehouder hebben daarom het project Energie(k) opgericht. Onder begeleiding van adviesbureau DLV Plant zijn vorig jaar en in 2009 energiegewassen geteeld in het Land van Heusden en Altena, zegt adviseur Peter de Regt. "De omstandigheden op het demonstratieveld zijn vergelijkbaar met hoe het straks zal worden in de Noordwaardpolder."

DLV concludeert uit de proeven dat één-jarige gewassen als aardpeer, soedangras en rietgras goed gedijen in de Noordwaard. DLV kan geen uitspraak doen over meerjarige gewassen zoals bamboe, wilg, olifantsgras en switchgras. De Regt: "De proeven worden niet voortgezet, dus we weten niet hoe de meerjarige gewassen zich houden over een langere periode. Terwijl de meerjarige gewassen het meest interessant zijn. Je hebt weinig teeltkosten en de gewassen geven meerdere jaren een hoge opbrengst aan droge stof. Hoe dit precies in de Noordwaard zou passen als de polder steeds tijdelijk onder water kan staan, is niet duidelijk geworden. Maar de kans is groot dat deze gewassen daar wel tegen bestand zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.