Akkerbouw

Nieuws 326 x bekeken

Commissie van Europees Parlement wil suikerregeling behouden

Ermelo - De Agrarische Commissie van het Europees Parlement wil de suikerregeling behouden tot tenminste 2020.

Met 31 stemmen voor, 10 stemmen tegen en 4 onthoudingen steunt de agrarische commissie een amendement dat was ingediend op een rapport van de Duitse Europarlementariër Albert Dess (Christen-Democraten), dat ook is aangenomen door de commissie. Later deze maand buigt het Europees Parlement zich over het rapport van Dess over de suikerregeling, zei voorzitter Jos van Campen van de raad van beheer van Cosun in Ermelo, waar de coöperatie het tweehonderd jarig bestaan van de Nederlandse suikerindustrie vierde.

Van Campen is ingenomen met het standpunt van de agrarische commissie. "Het wordt waarschijnlijk overgenomen door het Europees Parlement. Het is een duidelijk signaal naar de Europese Commissie dat bij de herziening van het gemeenschappelijke landbouwbeleid de suikerregeling overeind moet blijven. Dat is een grote wens, niet alleen van de bietentelers en de suikerproducenten, maar ook van de suikerverwerkers en de ontwikkelingslanden die nu een bepaalde hoeveelheid suiker heffingvrij kunnen exporteren naar de EU."

De huidige suikerregeling loopt af in september 2015. Volgens Van Campen staat in het amendement niet alleen dat de suikerregeling behouden moet blijven tot tenminste 2020. "Deze periode wordt ook benut om ons te verdiepen welke gevolgen afschaffing van de suikerquota na 2020 heeft. Ook wordt deze periode benut om de Europese suikerindustrie verder te versterken."

Na 2015 is suiker het enige landbouwproduct waar nog een quotering voor geldt. De Europese Commissie vond het lastig het afgelopen seizoen de suikermarkt goed te reguleren. Voor het eerst in de geschiedenis dreigde de EU een tekort te krijgen aan suiker vanwege de hoge prijzen op de wereldmarkt. Van Campen: "Daarom neigt de Commissie naar afschaffing van de suikerregeling. Maar de zuivel is een exporterende sector, terwijl de EU een grote importeur van suiker is geworden. Bovendien heeft de zuivelsector zelf gevraagd om afschaffing van de quotering. De suikersector wil dat juist behouden."

De Europese Commissie heeft goede maatregelen genomen om een suikerterkort te voorkomen, vindt Van Campen. "Maar de maatregelen kwamen erg laat. Zo werd in februari pas besloten dat 500.000 ton surplussuiker zonder boete mag worden verkocht als voedingsuiker. Maar veel suikerproducenten hadden toen weinig surplussuiker meer. Dat besluit had al in september vorig jaar genomen kunnen worden. Toen was al duidelijk dat de EU te weinig suiker uit de ACP- en MOL-ontwikkelingslanden zou krijgen."

Of registreer je om te kunnen reageren.