Akkerbouw

Nieuws 171 x bekeken

'China wil geen inzage geven in voorraadposities'

Parijs - China weigert volledige opening van zaken te geven omtrent haar graanvoorraad. In de praktijk worden oogsten en voorraden overdreven om de markt te bespelen. Dat stelt de Franse minister van landbouw, Bruno Le Maire.

Daarmee frustreert het land volgens Le Maire een deal die de G20 van machtigste landen wil sluiten over stabilisatie van landbouwmarkten.

Frankrijk is momenteel voorzitter van de G20. Frankrijk wil binnen drie weken een actieplan tegen beweeglijke voedselprijzen aangenomen krijgen door alle lidstaten. In de deal worden afspraken gemaakt over vergroting van de productie, het tegengaan van speculatie en vergroten van transparantie over voorraadposities van landen.
China behandelt de eigen voorraad graan echter als een zaak van nationale veiligheid, aldus Le Maire.

Wat ook niet helpt, is dat in China provincies door de centrale overheid worden beloond naarmate de oogst hoger uitvalt. De provincies hebben er dus in veel gevallen baat bij de oogst te overdrijven. In 2009 claimde China 160 miljoen ton maïs te hebben geoogst, terwijl analisten onder de 140 miljoen ton uitkwamen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.