Akkerbouw

Nieuws 186 x bekeken

Brussel zet invoerrecht TRQ-tarwe op nul euro

Brussel – De verordening om het invoerrecht op voertarwe binnen de TRQ-quota te schrappen is aangenomen. Importeurs kunnen vanaf 1 juli ongeveer 2,2 miljoen ton voertarwe invoeren in de EU zonder dat ze invoerrechten hoeven te betalen, meldt het Productschap Akkerbouw in het Weekbericht Granen. De Europese Commissie had de regeling drie weken geleden al aangekondigd.

Normaal geldt binnen de TRQ-regeling een invoerheffing van 12 euro per ton tarwe. Binnen de TRQ-regeling kunnen importeurs een bepaalde hoeveelheid graan importeren tegen een verlaagde invoerheffing. Voor voertarwe is de heffing op nul gezet. Volgens het productschap is de Europese Commissie niet van plan om de invoerrechten op andere granen buiten de TRQ-regeling te schrappen.

De invoerheffingen binnen de TRQ-quota waren door de Commissie al op nul gesteld vanaf half januari tot en met 30 juni dit jaar. De Commissie wil dat de schorsing ook na 1 juli van kracht blijft. De Commissie verwacht een kleinere graanoogst in de EU en wil door deze regeling de tarwe-import stimuleren. Het is nooit eerder gebeurd dat Brussel bij de start van het nieuwe graanseizoen direct invoerheffingen op nul stelt.

Het Franse analysebureau Stratégie Grains verwacht dat de EU in seizoen 2011/2012 totaal 275,7 miljoen ton graan oogst. Het analysebureau heeft de oogstprognose met 9 miljoen ton verlaagd omdat veel graan last heeft gehad van de droogte.

Of registreer je om te kunnen reageren.