Akkerbouw

Nieuws 159 x bekeken

'Zwarte nacht' voor Veenkoloniale akkerbouwers

Assen – Veenkoloniale akkerbouwers hebben door de vorst een zwarte nacht achter de rug, volgens Roelof Naber van DLV Plant.

Hij schat dat 90 procent van de aardappelplanten is afgevroren. Percelen zijn nagenoeg kaal. Ook suikerbieten kregen het zwaar te verduren.

Voor de aardappelteelt in dit oostelijke Drents-Groningse gebied geldt dat de opgedane voorsprong, dankzij het mooie voorjaar, teniet is gedaan. ”Plaatselijk vroor het op anderhalve meter hoogte 3 tot 4 graden”, weet Naber. ”Aardappelplanten lopen wel weer uit, maar de energie is voor niets geweest en de tijd verloren. In één klap weg. Echt een drama voor de telers.”

Suikerbieten hadden al een nacht te lijden gehad van de kou. Daar kwam de afgelopen nacht nog eens overheen. Naber kan de gevolgen niet overzien. ”Bij suikerbieten blijkt na een paar dagen of de groeipunten de vorst hebben overleefd. Na twee nachten vorst wordt het spannend.”

Opmerkelijk is dat bieten met stuifdek het zwaarst bevroren zijn. Dit komt doordat de lucht tussen de planten stilstaat.

Onder de huidige droge omstandigheden is het maar de vraag hoe snel het blad weer aangroeit. ”Ik loop al vijftien jaar mee hier, maar heb dit nog nooit meegemaakt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.