Akkerbouw

Nieuws 192 x bekeken

Verwachting groter aanbod 2011/2012 zet druk op maisprijs

Washington - Het novembercontract voor mais is op de Parijse Matif gisteren gedaald nadat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) bekendmaakte een forse productiestijging in het seizoen 2011/2012 te verwachten. Volgens de USDA oogst de wereld 867 miljoen ton, 52 miljoen ton meer dan in 2010/2011.

Het verbruik neemt weliswaar ook fors toe, met 22 miljoen ton, maar uiteindelijk zal de eindvoorraad toch 7 miljoen ton toenemen. Analisten verwachtten wel productieherstel in met name het Gemenebest van Onafhankelijke Staten, maar werden woensdag toch verrast door de hoge mate van herstel.

In Parijs daalde de prijs in het eerste uur dat het nieuws bekend werd met 2 procent tot 225 euro per ton. In Londen daalde het prijsniveau bijna 3 procent tot 205 euro per ton (179 Britse ponden). Of de prijsdaling stand houdt, is volgens handelaren moeilijk te bepalen. Het verbruik van mais hangt steeds sterker samen met de ethanolmarkt.

Zo’n derde van de Amerikaanse maisproductie eindigt in een automotor. In 2010 en begin 2011 is de USDA herhaaldelijk verrast door het toenemend bijmengen van ethanol. De sterke vraag naar ethanol houdt vooral stand wanneer de aardolieprijs op een hoog niveau ligt.

De EU produceert in 2011/2012 naar verwachting 59,3 miljoen ton mais. Dat is 4 miljoen ton meer dan in 2010/2011. Het verbruik stijgt met 2 miljoen ton tot 63,2 miljoen ton, waardoor de EU minder mais zal importeren. Ook China koopt toch minder. De raming geldt overigens als eerste voor het seizoen 2011/2012, en geeft zeker geen definitief beeld van de markt.

De Amerikaanse maisproductie daalt volgens de raming met 27 miljoen ton tot 343 miljoen ton. Het land neemt in belangrijkheid af op de wereldmarkt, ten faveure van landen als Rusland, Oekraïne en Kazachstan, die de productie bijna 50 procent zien stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.