Akkerbouw

Nieuws 237 x bekeken

Uientelers onvoldoende alert op kwaliteit bewaarschuur

Uientelers zijn onvoldoende alert op de kwaliteit in de bewaarschuur. Dat blijkt uit het grillig verlopen teelt- en bewaarseizoen 2010-2011.

Uit een recente voorraadmeting blijkt het uitvalpercentage van vrije uien in bewaring fors. ”Die verslechterende kwaliteit hadden telers eerder kunnen zien”, weet Jaap Jonker, verkoopleider bij uienzaadbedrijf De Groot en Slot. ”Het product kwam fysiologisch na de oogst al ouder binnen dan we gewend zijn. Dat verouderingsproces is in bewaring doorgegaan. Zeker toen het zo warm werd. Hier is veelvuldig voor gewaarschuwd en er waren voldoende signalen om alert te zijn.”

Toch wordt er onvoldoende gecontroleerd. ”Je moet vanaf het begin zeker eens in de drie weken je uienbox in. Sommige telers gaan pas vlak voor ze willen verkopen kijken hoe het product erbij ligt. Dat gaat niet zomaar goed.”

Echte probleempartijen zijn in de prijspiekperiodes in november en januari afgezet. ”Wie later problemen zag in partijen uien, bevond zich al in een neergaande markt en was dus eigenlijk te laat.”

De prijs daalde, waardoor het aanbod van de boer toenam. Met een nog sterkere daling tot gevolg. Nu is de prijs al onder de 10 euro per 100 kilo gezakt, waar deze eerder dit seizoen tegen de 30 euro zat. Bewaarkosten meegerekend is dat een dure vergissing te noemen. Tenzij de prijs aan het eind nog opleeft, dan kan de schade meevallen voor bezitters van kwaliteit.

En er liggen volgens Jonker nog wel degelijk goede kwaliteitsuien in de bewaarschuren. ”Die telers bewaren ze nog en dat kunnen ze misschien ook maar beter doen. Uien die uit het buitenland worden aangeboden, zijn zo duur dat Nederland volgens mij een goede onderhandelingspositie voor de export heeft.” 

Gefaseerd verkopen, anticiperend op de markt. Dat is Jonkers credo. ”Risico’s spreiden en niet vergeten mee te verdienen aan een mooi prijsniveau”, legt hij uit. ”Er waren telers die bij het hoogste prijsniveau een nog verdere stijging verwachtten. Ze waren niet helemaal tevreden met 25 euro, want ze hadden goede partijen. Ze lieten de uien zitten en zowel prijs als kwaliteit werden hard minder. Het valt flink tegen. Ik denk dat de meeste telers zich realiseren dat ze hun kans hebben gemist. Dat hoor ik ook in de praktijk. Het is goed dat ze dat zelf constateren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.